2010. júl. 20.

Mr. Nobody

    A Mr. Nobody főszereplője, Nemo Nobody (Jared Leto) 2o92-ben a világ legöregebb embere, és egyben az utolsó halandó is abban a jövőben, ahol a tudományos fejlődésnek köszönhetően az emberek már halhatatlanok. A 12o éves Nobody úr a halálos ágyán visszaemlékszik elmúlt életére, azaz lehetséges életeire: 3 különböző életút és házasság jelenik meg előttünk elbeszélés nyomán.
     A film születésének kezdete egészen 2oo1-ig vezethető vissza, a tényleges forgatás pedig 2oo7-ben vette kezdetét. A forgatás után egy újabb teljes évet töltött az utómunkálatok fázisában a mozi, és egészen pár hónappal ezelőttig teljes némaság övezte.
     Nem telt el sok idő, egy halom filmet juttattak eszembe a látottak/hallottak. Vagy a zene, vagy a képi világ, vagy maguk a témák mindig eszembejuttattak egy második, harmadik,... sokadik filmet. Ilyen pl. a: Donnie Darko, Benjamin Button különös élete, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Rekviem egy álomért, Ameli csodálatos élete, A pillangó hatás.
Eléggé összetett film tehát.
    Még ha a cselekmény túlzottan elvonttá és zavarossá is válna, a Mr. Nobody látvány szintjén akkor is rendkivül izgalmas.
Bekövetkezik az a bizonyos döntés, és az ezt követően 3 különböző irányba elágazó szálat, a 3 alternativ életet filmes eszközök is elkülönitik majd egymástól: más-más szinvilág és eltérő zenei motivumok teszik markánsabbá az egyes életeket. 
Vizuálisan mindhárom élet Martin Parr, angol fotográfus stilusában tárul a szemünk elé: Parr a kortárs foto-művészet egyik legkiemelkedőbb alakja, fotói egyszerre dokumentaristák és művésziek - honlapja .
    Végül még pár szó a filmzenéről - ami mindig legalább annyira fontos, mint a vizuális része egy filmnek. 
Érdemes ellátogatni a film honlapjára. Sok tartalom nincs rajta, viszont szép, kezdve a nyitó animációtól a sötét tejút-háttéren át a szinopszissal egybefűzött képmontázsig, s alatta szól a filmzene, egy végtelenül egyszerű, csodálatos gitárdallam, megrázóan szép harmóniákkal.
    Rögtön rákerestem, ki lehet a zeneszerző, és rövid nyomozás után kiderült, hogy Pierre Van Dormael, a rendező testvére, egy belga gitáros/jazz-zenész, aki a tavalyi évben hunyt el rákban. A Mr. Nobody zenéje az utolsó munkája.
Ezen a linken megnézheted a filmet, ha felkeltette az érdeklődésed:
cd1 
cd2 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése