2010. ápr. 26.

snakeboarding


A snakeboard a 90-es évek elején, Amerikából indult, ahol snowboardos és surfos egyetemisták találták ki, hogy kellene nyárra egy, a snowboard-ozáshoz hasonló deszkát alkotni. Ez sikerült is nekik: a snake trükkök teljesen megegyeznek a snowboardal, mi több, a kanyarodási technika és a feeling is ugyanaz. Viszont a hajtás – amiről a nevét is kapta; snakeboard = kígyódeszka – már egy kicsivel bonyolultabb,de egy nap gyakorlás alatt erre is ráérezhetnek még a kezdők is.

A SnakeBoard a deszkázás új mérföldköve. Rendkívül technikás, látványos és számos trükk kivitelezhető vele. Nagyon jó kedvre derít és jó testmozgás is, egyben sok előnyös oldala van: 

1. nem sokan ismerik, így nagy feltűnést kelt a városban!

2. Olyan mozgást igényel, amely rendkívül jó alakformáló. 

3. És nem utolsó sorban javítja a koordinációt.

A mozgás lényege: A board-ról nem kell letenned a lábad. Két lábbal állsz rajta és twist-szerű mozgással hajtod. Minél gyorsabban mozgatod a lábaid és húzol rá felsőtesttel, annál gyorsabban tudsz haladni. Aki tud Snowboardozni, annak egy kicsit könnyebb elsajátítania ezt a sportot. A fordítottja is igaz: Aki már tud SnakeBoardozni, könnyebben tanul meg SnowBoardozni.

A deszka felépítéséből adódik,hogy az irányváltoztatás is egyszerű vele.  Akár a tömegben is simán, problémamentesen ellavírozhatsz az emberek között.

Sok fajtája van. 

Egy csoportosítási móddal szeretném most 2 fajtára bontani: vannak deszkák kötés nélkül és kötéssel. A kötés alatt azt a "cuccot" értem, amely, mint a SnowBoardon, fixen tartja a lábad a deszkán. A kötés nélküli deszkákat ajánlom a kezdőknek. Mert ha esetleg elvesztenéd az egyensúlyod le tudsz lépni a boardról. Így sok esést ki tudsz küszöbölni. A kötés akkor ajánlott, ha trükközni is akarsz. Ha átváltanál simáról kötéses deszkára, nagyon vigyázz! Az ember egy idő után megszokja, hogy ha elveszti az egyensúlyát le tud lépni a deszkáról... Gondolhatjátok a következményeket rögzített lábak esetén.

Mindenki ügyeljen a biztonságára! Lehet, hogy ciki a védőfelszerelés, de sok bajtól megóv! Főleg a bukósisak használata ajánlott!

26.04.2010. 

    Olyan idő volt ma, hogy az snakelésre lett kitalálva...

(Délben még benéztem Elvirához, aztán a Karolina-téren találkoztam Dóráékkal. Merő véletlenségből Sanyi is ott volt a közelben, úgyhogy hazajottünk egy kávé, egy kabát, egy ing és néhány cukorka erejéig, aztán vissza... a deszkás-parkba.) 
    Végülis nagy dolgok nem történtek, s bár az idő snakelésre teremtetett, nem éltünk vele kellő képpen...főleg döglés volt ez (egy csipetnyi snakkel).

 
 (...jól benézett ;)) )
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése